ובכן המדריך הזה נכתב בתגובה להרבה שאלות שאני רואה בפורומים לבניית אתרים. עצמאים שרוצים להקים לעצמם אתר (מן הסתם כדי לחסוך בכסף) ולא יודעים איך לגשת לעניין. אז ראו זאת כמבוא.
המליצו לכם על וורדפרס. לכן באתם לשאול בקבוצה של וורדפרס. צודקים. גם הממליצים וגם אתם. וורדפרס זה דרך טובה להקים אתר שיהיה באמת שלכם.
מה צריך?
- דומיין. אפשר בזול אבל עדיף אמין. אני ממליצה על LiveDNS. סדר גודל של 80 ₪ לשנה. אחרי הרכישה תקבלו מייל ובו פרטי הגישה לממשק הניהול של הדומיין. תשמרו אותו. זה חשוב.
- אחסון. האתר זה בעצם קבצים כאלו ואחרים וכדי שכל אחד יוכל לגשת אליהם מכל מקום בעולם ובכל שעה הם צריכים להיות על איזה שרת (מחשב גדול) שמחובר כל הזמן לרשת. אז קונים שטח אחסון אצל חברה שזה הביזנס שלה. אפשר בארץ ואפשר בחו"ל. אני ממליצה על HostWeb. לפי העיקרון שאמין זה טוב. חברה שיש לה גיבויים מכמה נקודות זמן שונות ושתעלה לכם אותם במקרה הצורך בלי לגבות על זה תוספת תשלום. אחרי הרכישה תקבלו מחברת האחסון מייל ובו פרטי גישה לשטח האחסון. פרטי גישה ב FTP ופרטי גישה לממשק הניהול של האחסון. תשמרו את המייל הזה, הוא חשוב.
- צריך להכנס לממשק הניהול של הדומיין ולהפנות אותו לאחסון. הדומיין זה כמו שלט גדול שכשגולש רושם אותו בדפדפן הוא מוביל אותו לאתר אז כדאי שהדומיין יצביע על האחסון. כנסו לממשק הניהול של הדומיין עם הפרטים שקיבלתם במייל בסעיף 1 ותעדכנו שתי שדות בלבד. DNS1 ו DNS2. סתם ככה תשמרו לכם את מה שהיה רשום שם קודם. לא יודעת למה. ככה. לעדכון הזה לוקח 24 שעות להכנס לתוקף אז טיפה'לה סבלנות.
- עכשיו צריך להתקין את מערכת וורדפרס. יש מלא מדריכים באינטרנט לגבי אי עושים את זה ויש גם לחברות אחסון רבות (גם ל hostweb) התקנה בקליק. עושים את זה דרך בממשק הניהול של האחסון. כאמור בקליק. מאוד פשוט. במהלך ההתקנה תצטרכו כנראה לתת כמה פרטים בניהם שם לאתר, שם של בסיס נתונים, משתמש וסיסמה. או לחילופין שאחרי ההתקנה תקבלו מייל שמודיע מה הסיסמה. הסיסמה לבסיס הנתונים אינה חשובה כרגע אבל הסיסמה לממשק הניהול חשובה גם חשובה.
- עכשיו יש לכם מערכת וורדפרס עם תבנית ברירת המחדל שבאה עם המערכת. כנסו ל www.my_domain.co.il ותראו. זה הזמן לקנות תבנית שתתאים לכם יותר. חפשו בגוגל wordpress theme ותמצאו אלפים. בכסף ובחינם. קחו אחת בכסף. כי בחינם זה אומר שאין תמיכה והיא מן הסתם פחות טובה ובמקרים קיצונים היא יכולה לכלול קוד שכולל פרצות אבטחה או תקלות אחרות שלא בא לכם להכיר. שלמו את ה 60$ ותהיה לכם תבנית יפה וטובה עם תמיכה. שימו לב! אל תקנו תבנית שאינה תומכת בכיוון הכתיבה שלנו העיבריים. מילת המפתח היא RTL. מראש תחפשו תבנית שכתוב עליה שהיא תומכת RTL. יש מספיק כאלו יפות וטובות שאין הצדקה לשלם לאיש מקצוע שיהפוך לכם את כיוון הכתיבה. וריספונסיב כמובן. ודאו שהתבנית היא רספונסיבית. (כותבת למרות שכמעט כל תבנית שנמכרת היום היא רספונסיבית. כמעט טריוויאלי ובכל זאת אולי כדי שתכירו את המושג ריספונסיביות. הרעיון הוא שבזכות התבנית ואיך שהיא בנויה, האתר שלכם יתאים את עצמו לכל רוחב מסך ולגלישה מטלפונים ניידים. האמינו לי, בסך הכל אתם מקבלים תמורה נאותה לסכום שאתם משקיעים).
- אם קניתם את התבנית מ pojo.me (גוגל קטן ואתם שם) אז אתם יכולים להיות רגועים שלא רק שכיוון הכתיבה מתאים לעברית אלא גם שהטקסטים המעטים שבאים עם התבנית הם בעברית. אם קניתם תבנית בחו"ל אז יכול להיות שיהיו אי אלו מחרוזות (מילים, משפטים) שיופיע באנגלית ותצטרכו לתרגם אותם. חלק מהתבניות באות עם תיקיית שפות ואז צריך לחפש בה קובץ עם סיומת po, להוריד למחשב שלכם תוכנה חינמית בשם poedit ולתרגם את המחרוזות מאנגלית לעברית. אחרי שתעלו את הקובץ לאחסון שלכם סיימתם עם סוגיית המחרוזות בעברית.
- רגע, לא הסברתי איך מעלים את התבנית לאחסון. ובכן אחרי שקניתם את התבנית קיבלתם למחשב שלכם קובץ zip אחד לפחות. בתוכו יש תיקייה בשם התבנית. מה שאתם צריכים לעשות זה להוריד עוד אפליקציה אחת שמאפשרת להעביר קבצים מהמחשב שלכם לשרת. זה נקרא ftp client. אני עובדת עם FileZila אבל יש עוד אחרות. מה שבא לכם. (חינמי, כן? הכל חינמי אלא אם צויין אחרת). ובכן קחו את פרטי הגישה מסעיף 2 ורשמו אותם בפרטי ההתחברות ב FileZila ותוכלו לראות את הקבצים והתיקיות שבשטח האחסון שלכם. כנסו ל public_html, בתוכו יש שלוש תיקיות חשובות ששמן מתחיל ב WP_ אלו התיקיות שנוספו כשהתקנתם את וורדפרס בקליק (קרו עוד דברים אבל לא זה הזמן לדבר עליהם. כנסו ל Wp_content וחפשו בתוכה themes. זו התיקיה שבה צריך לשים את תיקיית התבנית שרכשתם.
- מפעילים את התבנית. אחרי שהעלתם את התבנית שרכשתם, צריך להפעיל אותה. גלשו לאתר שלכם (אם עוד לא עשיתם את זה עד עכשיו אז נסו עכשיו. www.my_domain.co.il ותראו שיש לכם באמת אתר עם התבנית הדיפולטית של וורדפרס. בואו ניכנס לממשק הניהול בכתובת www.my_domain.co.il/wp-admin , נכניס את המשתמש והסיסמה שלנו מסעיף 4 וניגש ל עיצוב->ערכות עיצוב . שם נראה תמונות שמייצגות את כל ערכות העיצוב (תבניות) שמותקנות לנו וליד כל אחת שאינה פעילה (רק אחת כמובן פעילה) יש כפתור "הפעלה". אז תפעילו בבקשה את זו שרכשתם. עכשיו כנסו שוב לכתובת של האתר ותראו איך השתנה… www.my_domain.co.il
- למתקדמים שרוצים קודם להקים את האתר ואח"כ להעלות לאחסון יש אפשרות להתקין על המחשב שלהם שרת מקומי. חפשו xammp ותנסו.
- מה נשאר? לקנפג את התבנית. לפתוח את העמודים שאתם רוצים, להכניס תוכן ותמונות, תפריטים ועוד. יש עוד עבודה אבל רציתם אתר מהר ולבד? יש לכם. אתם בנקודת פתיחה מצויינה.